Oorzaak urineweginfectie

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Oorzaken urineweginfectie

Oorzaken urineweginfectie

De meest voorkomende oorzaak (ongeveer 85%) van een urineweginfectie is de binnendringing van de bacterie Escherichia coli (E-coli) via de urinebuis in de blaas. Hoewel deze bacterie normaal gesproken samen met andere aanwezige bacteriŽn met de urine de blaas verlaat, kunnen ze zich door bepaalde omstandigheden aan de blaaswand hechten en een infectie veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij verminderde weerstand of bij weinig drinken/plassen. Ook kunnen Ďvreemdeí - dat wil zeggen niet lichaamseigen - bacteriŽn de blaas zijn binnengedrongen, die sneller tot een ontsteking leiden. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn bij geslachtsziekten.

Andere oorzaken van een urineweginfectie kunnen zijn:

  • Zwangerschap: doordat na het plassen restjes urine achterblijven die bovendien meer voedingsstoffen bevatten, kunnen bacteriŽn sneller groeien.
  • Geslachtsgemeenschap: tijdens het vrijen kunnen bacteriŽn via de urinebuis de blaas binnenkomen. Dit is een veel voorkomende oorzaak van urineweginfectie bij vrouwen.
  • Menopauze. Na de menopauze wordt nog maar weinig oestrogeen (vrouwelijk hormoon) aangemaakt. Daardoor wordt het slijmvlies in de urinebuis dunner en vatbaarder voor infecties.
  • Slechte hygiŽne.
  • Vergrote prostaat (mannen) of verzakking (vrouwen). In deze gevallen kan de blaas niet goed worden leeggeplast en krijgen bacteriŽn meer kans.
  • Diabetes. Suiker in de urine is een voedingsbodem voor ontstekingen.

Vroeger werd algemeen aangenomen dat urineweginfectie bij vrouwen veroorzaakt werd door kou of tocht. Hiervan is echter waarschijnlijk geen sprake.

Lees verder over het stellen van de diagnose urineweginfectie -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Oorzaken urineweginfectie
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Urineweginfectie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)