Behandeling urineweginfectie

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Behandeling urineweginfectie

Hoe wordt een urineweginfectie behandeld

Een urineweginfectie kan in ernst variŽren; er wordt gesproken van gecompliceerde en ongecompliceerde urineweginfectie. Daarop wordt het behandelplan aangepast. Mannen en kinderen met een urineweginfectie moeten altijd hun huisarts raadplegen. Bij hen is vaak sprake van een onderliggende oorzaak. Zo kunnen kinderen een afwijking van de urinewegen hebben en gaat een urineweginfectie bij mannen vaak samen met een ontsteking van de prostaat. Ook zwangere vrouwen moeten altijd contact opnemen met de huisarts; bij hen kan een urineweginfectie makkelijker een nierbekkenontsteking veroorzaken.

Ongecompliceerde urineweginfectie

Bij een ongecompliceerde urineweginfectie is sprake van een lichte infectie. Bij vrouwen kan deze vanzelf overgaan en behandeling is in principe niet nodig. Men kan daartoe zelf de elders op deze site genoemde voorzorgsmaatregelen nemen. Ook kan het helpen cranberrysap te drinken. Cranberryís bevatten een stof die ervoor zorgt dat de bacterie die urineweginfectie veroorzaakt zich minder goed aan de slijmvliezen in de urinebuis kan hechten en dus sneller wordt uitgeplast. Ook zorgt cranberry voor een zure omgeving, waarin bacteriŽn slecht kunnen leven. In ongeveer de helft van de gevallen is cranberrysap effectief.

Wie met een lichte urineweginfectie naar de huisarts gaat, zal echter meestal toch antibiotica voorgeschreven krijgen.

Gecompliceerde urineweginfectie

Een lichte urineweginfectie die niet binnen ongeveer drie weken overgaat en een ernstige urineweginfectie moeten behandeld worden. Dat gebeurt met antibiotica. De kuur moet beslist worden afgemaakt, omdat er anders bacteriŽn kunnen achterblijven en de klachten mogelijk snel terugkeren. Een gecompliceerde urineweginfectie wordt vaak behandeld met antibiotica die behalve bacteriŽn in de urine ook bacteriŽn in het slijmvlies van de blaas doden. Als er geen klachten meer zijn, hoeven vrouwen na het afmaken van de kuur de urine niet opnieuw te laten controleren.

Bij een overdaad aan antibiotica kunnen bacteriŽn resistent worden, waardoor ze moeilijker te bestrijden kunnen zijn. Bij een terugkerende urineweginfectie kan het aan te raden zijn de urine op kweek te zetten. Op deze manier kan worden bekeken voor welke antibiotica de gevonden bacteriŽn gevoelig zijn.

Klik hier om te praten met lotgenoten met een urineweginfectie -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Behandeling urineweginfectie
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Urineweginfectie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)